Alexander-tekniikka

Sirpa Tapaninen

Suoraan sivun sisältöön Suoraan päänavigaatioon

Alexander-tekniikka auttaa istumatyöläisiä

Tutkija Satu-Ranta-Tyrkkö Löysi Alexander-tekniikasta avun äänenkäytön ongelmiin ja vaivoihin, joita istuminen tietokoneen ääressä aiheuttaa.

Menetelmän mukaan keskeistä kehon oikealle toiminnalle on pään, niskan ja selän suhde. - Jos tämä suhde toimii, luonnollinen tasapaino- ja ryhtimekanismimme toimii missä tahansa tilanteessa, Alexander-tekniikan opettaja Sirpa Tapaninen selvittää.

Lapset oppivat luonnostaan käyttämään kehoaan oikein, mutta jo kolmen neljän vuoden iässä ihmiset alkavat matkia kulttuurisia tapoja olla ja toimia erilaisissa tilanteissa. Siitä seuraa tarpeettomia lihasjännityksiä. Alexander-tekniikka auttaa tunnistamaan näitä jännityksiä ja luopumaan niistä.

Tutkija Satu Ranta-Tyrkkö Tampereen yliopiston sosiaalipolitiikan laitokselta alkoi harjoittaa tekniikkaa jo useita vuosia sitten. Viime vuoden aikana hän on käynyt tunneilla intensiivisemmin, sillä tiivis tietokoneen äärellä istuminen alkoi aiheuttaa terveysongelmia. - Kirjoitan paljon ja innostuessani tahdon unohtaa kaikki ergonomia perusasiat. Nyt osaan istua ja kirjoittaa niin, etten puudu ja kipeydy. Tai jos näin käykin, pystyn tietoisesti rentouttamaan itseni.

Luennoiminen onnistuu taas

Ranta-Tyrköllä oli myös äänenkäyttöön liittyviä ongelmia. Luennon pitämisen jälkeen kurkku saattoi olla monta viikkoa kipeä. - Silloin ajattelin, ettei minusta voi tulla puhetyöläistä. Nykyään tiedän, miten toimia, ettei ääni väsy niin paljon ja pystyn jo puhumaan neljä tuntia ongelmitta.

Alexander-tekniikka onkin kehitetty alun perin äänenkäyttöongelmien ratkaisemiseksi, ja esiintyvät taiteilijat käyttävät sitä paljon. Sirpa Tapaninen korostaa, että menetelmä soveltuu kenen tahansa avuksi, ja ryhti- ja tasapainomekanismit vaikuttavat kaikkien elämänlaatuun.

Tekniikka on auttanut mm. selkä- ja hartiasäryistä, jäsenten puutumisesta ja lonkkien heikosta liikkuvuudesta kärsiviä. Sirpa Tapaninen muistuttaa, että kyse ei ole terapiasta vaan oppimisprosessista. Akuutista terveysongelmasta kärsivä ohjataan lääkärin hoitoon.

Asenteen työstämistä

Ranta-Tyrkön mielestä Alexander-tekniikka on ennen muuta asenteen ja reagoimistapojen työstämistä. - Hirveän monen jänitykset kehossa teen itse. Jos pinnistelen vähän vähemmän, niitä ei tule ja elämä on mukavampaa paitsi itselleni myös ihmisille ympärilläni.

Ranta-Tyrkkö on tällä hetkellä apurahatutkija, eli hänellä ei ole työsuhde-etuja. - Koska minulla ei ole mahdollisuutta työterveyshuoltoon, ajattelin, että minun kannattaa investoida Alexander-tekniikkaan, joka ehkäisee tulevia vaivoja. Yleisin tapa harjoittaa tekniikkaa on ottaa yksityistunteja. Ne maksavat noin 35 euroa kerta. - Yleensä 20-30 tuntia otettuaan asiakas osaa jo soveltaa tekniikkaa omatoimisesti. Sen jälkeen tunteja voi ottaa silloin kun tuntee tarvetta, Tapaninen sanoo.

Kirjoittanut Minna Suihkonen. Julkaistu Valtiotieteilijä-lehdessä 2005 (n:o 1)

Lue myös muita artikkeleita Sirpasta ja Alexander-tekniikasta

Sirpa Tapaninen